Genieten op de fiets Dwars door Lelystad

Verslag editie 2017

Een goede organisatie, 500 enthousiaste deelnemers, 16 bedrijven en prachtig weer. Kortom, ‘Dwars door Lelystad’ was afgelopen zondag 24 september een topfietsdag. Met meer bekendheid en een mooie bijdrage voor het goede doel, de Live Your Dream Foundation.

Voordat burgemeester Ina Adema en initiator Olaf Oosterman om 10.00 uur het startsein gaven, stonden de eerste deelnemers al lang klaar op het Stadhuisplein. De organisatie kon enkele fietsfanaten van de reservelijst nog blij maken met een deelnameplek. Jong en oud (86 jaar) deden aan deze ruim 16 kilometer lange fietstocht mee, van loop- en gehandicaptenfiets tot scootmobiel en mountainbike. “Alles wat fietste, deed mee”, aldus Petra Oosterman. In groepjes van zo’n twintig deelnemers ging de tocht van start.

Livemuziek en goodiebags
Dit unieke stadsfietsevent gaf een bijzonder inkijkje achter de Lelystadse schermen. Maar liefst 16 bedrijven en organisaties hadden letterlijk hun deuren opengezet om de deelnemers te ontvangen en door hun pand te laten fietsen. Denk aan de HEMA, Rabobank, brandweer en Plus Postma, waarbij soms zelfs livemuziek gespeeld werd. Elke fietser kreeg een versnapering, waardebon of aandenken, voor in de uitgereikte goodiebags. Om 12.00 uur finishten onder aanvoering van de burgemeester de eerste deelnemers weer binnen. Onderweg kon iedereen nog puzzelen door van de verzamelde letters een oplossing te formuleren. Bo van der Werff won met de kreet ‘Ondeugend evenement’ een chocoladeattentie van Chocolaterie Brouwer. Op Facebook kan nog gestemd worden op het leukste deelnemende bedrijf dat kans maakt op een leuk uitje.

Wellicht ook in 2018
“Mensen hebben genoten”, ervoer Petra Oosterman van de organiserende Live Your Dream Foundation. “Sommigen vielen ons super enthousiast in de armen, omdat ze het zo’n mooi evenement hadden gevonden. Alles klopte. Voor ons is dit genoeg reden om te kijken of we dit herhalen.” Doel van de Foundation was met name om mensen met en zonder chronische aandoeningen samen te laten bewegen en genieten in Lelystad. Daarnaast heeft de Foundation tijdens het evenement een kleine €1000,- ingezameld. “Bijzondere waardering gaat uit naar de bewoners en begeleiders van woonzorgcentrum Hanzeborg. Terwijl de fietsers daar voorbij kwamen, zijn deze mensen heel actief met de collectebus rondgegaan. Mooi dat we elkaar zo hebben kunnen helpen.”