Contact

Genieten op de fiets Dwars door Lelystad

Verslag editie 2017

Een goede organisatie, 500 enthousiaste deelnemers, 16 bedrijven en prachtig weer. Kortom, ‘Dwars door Lelystad’ was afgelopen zondag 24 september een topfietsdag. Met meer bekendheid en een mooie bijdrage voor het goede doel, de Live Your Dream Foundation.

Voordat burgemeester Ina Adema en initiator Olaf Oosterman om 10.00 uur het startsein gaven, stonden de eerste deelnemers al lang klaar op het Stadhuisplein. De organisatie kon enkele fietsfanaten van de reservelijst nog blij maken met een deelnameplek. Jong en oud (86 jaar) deden aan deze ruim 16 kilometer lange fietstocht mee, van loop- en gehandicaptenfiets tot scootmobiel en mountainbike. “Alles wat fietste, deed mee”, aldus Petra Oosterman. In groepjes van zo’n twintig deelnemers ging de tocht van start.

Livemuziek en goodiebags
Dit unieke stadsfietsevent gaf een bijzonder inkijkje achter de Lelystadse schermen. Maar liefst 16 bedrijven en organisaties hadden letterlijk hun deuren opengezet om de deelnemers te ontvangen en door hun pand te laten fietsen. Denk aan de HEMA, Rabobank, brandweer en Plus Postma, waarbij soms zelfs livemuziek gespeeld werd. Elke fietser kreeg een versnapering, waardebon of aandenken, voor in de uitgereikte goodiebags. Om 12.00 uur finishten onder aanvoering van de burgemeester de eerste deelnemers weer binnen. Onderweg kon iedereen nog puzzelen door van de verzamelde letters een oplossing te formuleren. Bo van der Werff won met de kreet ‘Ondeugend evenement’ een chocoladeattentie van Chocolaterie Brouwer. Op Facebook kan nog gestemd worden op het leukste deelnemende bedrijf dat kans maakt op een leuk uitje.

Wellicht ook in 2018
“Mensen hebben genoten”, ervoer Petra Oosterman van de organiserende Live Your Dream Foundation. “Sommigen vielen ons super enthousiast in de armen, omdat ze het zo’n mooi evenement hadden gevonden. Alles klopte. Voor ons is dit genoeg reden om te kijken of we dit herhalen.” Doel van de Foundation was met name om mensen met en zonder chronische aandoeningen samen te laten bewegen en genieten in Lelystad. Daarnaast heeft de Foundation tijdens het evenement een kleine €1000,- ingezameld. “Bijzondere waardering gaat uit naar de bewoners en begeleiders van woonzorgcentrum Hanzeborg. Terwijl de fietsers daar voorbij kwamen, zijn deze mensen heel actief met de collectebus rondgegaan. Mooi dat we elkaar zo hebben kunnen helpen.”

‘Dwars door Lelystad’ op naar de 500 inschrijvingen!

De inschrijvingen voor de fietstocht ‘Dwars door Lelystad’  naderen de 400 deelnemers. Daarmee is deze unieke ‘citytrap’ op zondag 24 september nu al een succes. Burgemeester Ina Adema en initiator Olaf Oosterman van de Live Your Dream Foundation trappen samen het event af.

‘Dwars door Lelystad’ is een fietstocht van 16 kilometer lang, waarbij de deelnemers onder andere door 16 Lelystadse bedrijven en organisaties fietsen. Zo doen het stadhuis, de brandweer, de HEMA en supermarkt Plus Postma mee. Het idee achter de tocht is dat bedrijven hun deuren openzetten en de verbinding met Lelystad en haar bewoners zoeken. Bij diverse bedrijven krijgen de fietsers een aardigheidje; daarnaast wordt er een beroep op de creativiteit van de deelnemers gedaan dmv een letterpuzzel. Ook Woonzorgcentrum De Hoven participeert, maar kan vanwege de bereikbaarheid door hulpdiensten geen fietsers in het gebouw toelaten. Hier heeft Delta berging en transport een oplossing aangedragen en een mooie samenwerking was geboren!

Voor de hele familie
De reacties van bedrijven en deelnemers zijn positief, weet Olaf Oosterman. De inschrijvingen bestaan uit hele gezinnen. De jongste deelnemer is 1 jaar oud en de oudste 86. “Complete gezinnen geven zich op, maar ook opa’s en oma’s die iets leuks met de kleinkinderen willen doen. Vanuit de bedrijven en organisaties hebben we nu al toezeggingen dat ze in 2018 graag een plek in de route willen.” Inschrijven kan nog op www.dwarsdoorlelystad.nl, tot een maximum van 500 deelnemers. Bij de start op het Stadhuisplein tussen 10.00-12.00 uur krijgen de inschrijvers een routekaart, die tevens het start- en toegangsbewijs is. Met tussenstops duurt de gehele tocht naar verwachting twee tot drie uur tot de finish, wederom op het stadhuisplein.

Wat is DDL

24  september 2017 as. geeft Burgemeester Ina Adema samen met Olaf Oosterman van LYDF het startsein voor de eerste “Dwars door Lelystad”.

16 kilometer fietsen voor het hele gezin dwars door Lelystad, maar ook dwars door 16 Lelystadse ondernemingen! Deze bedrijven maken net als het streven van LYDF het onzichtbare zichtbaar. Want een chronische aandoening is veelal een onzichtbaar “lijden”!

Ieder bedrijf presenteert zich zo goed mogelijk aan het fietsende publiek!

Dat geld ook voor een presentje, hapje of drankje!

Een echt fietsfeest dus!

Deelname is voor de eerste editie is gratis door de sponsoring van Rabobank Flevoland.

U kunt natuurlijk wel een donatie doen in de LYDF Spaarbussen die bij alle bedrijven staan opgesteld. Met uw donatie neemt LYDF een chronisch zieke jongere (18 t/m 30 jaar) mee voor een empowerment op de fiets in oktober 2017.

We willen zo veel mogelijk jongeren meenemen!